Zeestraat 231

Nederland

1943 AC Beverwijk

0624807899

Bindweefselmassage

Bindweefselmassage wordt uitgevoerd op de bindweefsellaag, de verbindingslaag, welke zich tussen de huid en de spieren bevindt. De prikkel die wordt gegeven bestaat uit verschillende massagetechnieken welke variëren van lichte aanrakingen op de huid tot het stevig rollen en kneden van het bindweefsel. Hierdoor neemt de doorbloeding van het weefsel toe en kan de staat van het weefsel verbeteren waardoor het 'losser' wordt.

Het is een reflexzonemassage, dat wil zeggen dat massage van het bindweefsel een reactie kan geven op andere weefsels zoals spiergroepen, gewrichten of organensystemen. Omgekeerd is het zo dat een overprikkeld systeem een reactie geeft in het bindweefsel.

Elk orgaan blijkt zich te presenteren in een specifieke zone, welke vaak het best zichtbaar is op de rug. De zones kunnen zich aftekenen of manifesteren als weefselintrekkingen met zwellingen, of door een hypergevoeligheid bij aanraking en druk of door temperatuurverschillen met omliggend weefsel. Het weefsel zit als het ware niet 'los'.

De reflexen lopen bij bindweefselmassage via het zenuwstelsel. De zenuwuiteinden in de huid en het bindweefsel worden door de uitgevoerde handgrepen geprikkeld. Deze zenuwprikkeling komt in het ruggenmerg op een bepaalde hoogte, in een bepaald segment, binnen. Elk segment van het ruggenmerg bevat ook zenuwen die uittreden naar spieren, gewrichten en organen. Deze worden door de prikkeling beïnvloed. Het effect van de prikkel beperkt zich dus niet tot de huid en het bindweefsel maar reflecteert ook in andere delen van het lichaam.

Elk orgaan heeft zijn eigen projectiegebied. Zo’n gebied bestrijkt vaak meerdere segmenten. Het zal duidelijk zijn dat behandeling van een projectiegebied invloed heeft op het betreffende orgaan.

Klachten die voor bindweefselmassage in aanmerking komen zijn bijvoorbeeld: 

  • hoofdpijn, 
  • klachten van het maag-darmstelsel, 
  • de nek-schouder-armregio, 
  • de gehele rug of onderrug-bekken-beenregio, 
  • allerhande orgaanklachten.

  Bij ernstige klachten altijd eerst de (huis)arts raadplegen.