Zeestraat 231

Nederland

1943 AC Beverwijk

0624807899

Veelgestelde vragen

Vragen met betrekking tot acupunctuur

 • Moet mijn huisarts verwijzen?
 • Doet acupunctuur pijn en wat ga ik voelen?
 • Kan acupunctuur gecombineerd worden met andere therapieën?
 • Kan acupunctuur ook preventief werken?
 • Hoe snel na de behandeling voel ik effect?
 • Moet je geloven in acupunctuur?
 • Hoe herken ik een goede acupuncturist en hoe weet ik of hij/zij betrouwbaar is?
 • Wordt mijn acupunctuurbehandeling vergoed?

Vragen met betrekking tot massage

 • Wordt  massage vergoed door een zorgverzekeraar? 
 • Ik heb wel eens last van hoofdpijn na een massage. Hoe kan dit en is dit te voorkomen?
 • Wanneer mag er niet gemasseerd worden?
 • Hoe kan ik betalen?

Antwoorden met betrekking tot acupunctuur

Moet mijn huisarts verwijzen?

Een verwijzing van de huisarts is in de meeste gevallen niet nodig. Wel vind ik het raadzaam om altijd even bij de huisarts te melden dat u bij een acupuncturist onder behandeling bent.

Doet acupunctuur pijn en wat ga ik voelen?

Of acupunctuur pijn doet is van persoon tot persoon verschillend. Bij het inbrengen van de naald voel je bijna altijd een heel licht speldenprikje. Deze pijn sensatie is minimaal omdat ik met een zeer snelle beweging en speciale techniek het flinterdunne naaldje door de opperhuid heen prik. Daarna moet er wel een sensatie gevoeld worden voor het optimale effect, het zogenaamde Qi-gevoel. 
Dit gevoel wordt meestal omschreven als dof, tintelend, of een gevoel van warmte of zwaarte.

Kan acupunctuur gecombineerd worden met andere therapieën?

Acupunctuur kan over het algemeen goed gecombineerd worden met andere vormen van therapie.

Kan acupunctuur ook preventief werken?

De meest bekende werking van acupunctuur is die op het gebied van hooikoorts. Ik vraag patiënten ruim voor de hooikoortsperiode aanbreekt een afspraak met mij te maken, zodat ik het immuunsysteem preventief kan versterken.  

Verder is het natuurlijk zo dat als het lichaam in balans is klachten geen kans krijgen zich te ontwikkelen. Zo komt het regelmatig voor dat patiënten eens in de zoveel tijd bij mij terugkomen voor een zogenaamde energie-check.

Hoe snel na de behandeling voel ik effect?

Hoe snel u effect voelt is afhankelijk van de klacht waarmee u komt en hoe lang die al bestaat. U moet het zo zien: als een klacht acuut is, zoals bijvoorbeeld een tenniselleboog dan is de pijn het gevolg van stagnerende energie. Dit soort klachten zijn eenvoudiger met acupunctuur en/of massage op te lossen dan de al langer bestaande chronische klachten. Naast stagnerende energiestromen heb je hier meestal ook te maken met verzwakking van energie. Deze verzwakte energie heeft over het algemeen meer behandeltijd nodig. 
Na 4 a 5 behandelingen vindt in ieder geval een evaluatie plaats om te zien of het effect voldoet aan de verwachtingen.

Moet je geloven in acupunctuur?

Nee, dat is geen vereiste om de positieve effecten van acupunctuur te laten plaatsvinden. Wetenschappelijk onderzoek bewijst dit. De goede resultaten bij kinderen en dieren laten ook zien dat dit niet noodzakelijk is.  

Hoe herken ik een goede acupuncturist en hoe weet ik of hij/zij betrouwbaar is?

Via verschillende beroepsverenigingen, bijvoorbeeld Zhong kunt u een therapeut zoeken. Aan de leden van beroepsverenigingen worden hoge kwaliteitseisen gesteld, zodoende zijn deze behandelaars betrouwbaar en goed geschoold. Ook voeren beroepsverenigingen praktijkbezoeken uit, waarbij deze worden gecontroleerd en geadviseerd. Sommige acupuncturisten zijn gespecialiseerd in bepaalde behandelingen, daarom kan het nuttig zijn om eerst contact op te nemen met de acupuncturist, die u op het oog heeft.

Wordt mijn acupunctuurbehandeling vergoed?

Acupunctuur wordt vergoed afhankelijk van uw aanvullende verzekering. Uw polisvoorwaarden of zorgverzekeraar kunnen u daar meer informatie over geven.  

Antwoorden met betrekking tot massage

Wordt  massage vergoed door een zorgverzekeraar?

Er is geen vergoeding door de zorgverzekeraar.

Ik heb wel eens last van hoofdpijn na een massage. Hoe kan dit en is het te voorkomen? 

De meest voorkomende oorzaak voor hoofdpijn na een massage is uitdroging. Bij massage komt veel warmte vrij, waardoor bloedvaten en haarvaten zich gaan verwijden. Hierdoor wordt de bloedsomloop geoptimaliseerd. Ook de druk die wordt uitgeoefend tijdens de massage draagt hier nog eens extra aan bij. Het gevolg hiervan is onder andere dat water sneller uit het lichaam wordt afgevoerd. Wie voor de massage niet genoeg drinkt, kan last krijgen van hoofdpijn als een uitdrogingsverschijnsel. 

Wanneer mag er niet gemasseerd worden?

Bij griep of koorts, trombose, bij de eerste drie maanden van een risicovolle zwangerschap, een besmettelijke huidziekte of bij extreme vermoeidheid of totale uitputting mag/kunt u niet gemasseerd worden.

Hoe kan ik betalen?

U kunt contant betalen of via een bankoverschrijving. Pinnen is niet mogelijk.